Снимки в 360 градуса

Здравейте,

360 градусовите изображения вече са тук. С тяхна помощ, както и с помощта на Google Street View вече можеш да се разходиш виртуално из красива еко пътека, да надникнеш в ресторанта, където след 3 дни трябва да се срещнеш със стар приятел или да разгледаш хотела, където ще прекараш следващия уикенд с половинката си.

Вярвам, че този тип снимки показват всяко едно място по уникален начин и събуждат любопитството, а комбинацията с Google Street View прави мястото лесно откриваемо, без значение в коя точка на света се намирате и коя прекрасна дестинация искате да разгледате виртуално.

На долният линк може да видите студиото на едни мои колеги
http://bit.ly/2gCkDna

Пишете ми с всякакви въпроси около този прекрасен нов тип фотография. Аз съм на среща, за да ви зарадвам, като да реализираме проекти заедно.

Коледна украса

Конкурс за идеи

Здравейте,

Казвам се Атанас Китанов и това е моят сайт. Фотограф съм на свободна практика вече повече от 7 години. Реших да опитам нещо ново и това е причината да започна една ежемесечна практика, в която да участвате и вие.

Всеки месец на e-mail-а за контакти на този сайт, ще приемам идеи за фотосесии. Може да споделяте вашите до 25-то число. Единственото изискване към модела (или съответно към вас като такива) е да бъде пълнолетен. В последните дни от месеца аз ще избера най-интересната идея за мен и ще я изпълня. Моделът получава снимките, а аз си запазвам правото си да публикувам тези от тях, които харесам най-много тук – в сайта.

Имайки предвид, че се намирам в Благоевград и почти всеки месец пътувам до град София, в началото ще избирам идеи от тези два града. Ако идеята се разрасне и крайният резултат добър, може да се обмислят и варианти за други градове.

Очаквам вашите интересни идеи! J

Еротичната фотография и работата с модели в България.

На сватбения семинар през месец април, имах честта да наблюдавам как се създават невероятни еротични фотографии от истински майстори на фотографското изкуство.

За съжаление обаче, забелязах и тоталната липса на възпитание и култура при работата с модел на голяма част от моите колеги фотографи.

Фен съм на няколко големи американски автори, от които съм научил доста неща, относно работата с модел.  Не знам дали в това е причина, за това мое мнение и изградена практика, но за мен е недопустимо, мъж да хване гола жена и да я немести както смята, че тя трябва да застане, просто защото не е успял да я помоли учтиво.

Вярвам, че ако нещо такова се случи в друга държава ще последва скандал и съд. Тук обаче, така наречените „модели“ се подсмихват и не обръщат внимание на тези моменти в тяхното ежедневие.
ЗАЩО, питам аз? Защо това е нормално?  Когато работиш с хора, не трябва да ги третираш като предмети. Да, понякога е трудно да обясниш на човека отсреща какво точно желаеш да направи, и да понякога човекът отсреща трудно възприема каквото и да е по необясними и аз мен причини… но това означава ли, че трябва да го хванем и наместим,  без дори да поискаме разрешение за това… Аз не мисля така, а вие!?

Сватбите, това което виждаме и това, което ни се губи. Втора част.

В края на месец октомври тази година, отново имаше семинар, организиран от национална асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори. Този път акцентът на семинара бяха Сватбените албуми и други медии за предаване на крайният продукт.

Отново лекторите бяха добре подбрани спрямо заложената тема. Имаше и много представители на печатници, които показаха новите медии за печат и страхотно разработени албуми, букове, кутийки за дискове и каквото още се сети човек.

Живеем в един прекрасен момент, в който фотографите имат невероятно богат набор от инструменти за презентация на крайните продукти на труда им. Сватбените фотографи могат да създават многобройни комбинации от печатни материали, носители на снимков материал и презентационни медии, като ги комбинират по начин засилващ емоцията на клиента.

Не трябва да забравяме обаче, че за да представи работата си добре, един фотограф трябва да има свободата да избере най-подходящата според него медия, а това не винаги се случва.

За съжаление все по-често клиентите не се вслушват в идеите и предложенията на своите фотографи и видеооператори, което почти винаги оказва негативно влияние върху крайния продукт, който те получават и който те заплащат.

Все още българският Сватбен фотограф не е свикнал с идеята, че той е професионалистът и не снима за първи път. Той е този, който трябва да направи денят на младоженците специален, неповторим и незабравим, не само да го заснеме, а за да се случи това, фотографът трябва да изиска някои неща, от клиентите си.

Сватбите, това което виждаме и това което ни се губи. Първа част.

В началото на месец април тази година, за първи път участвах в семинар за Сватбена фотография организиран от НАПСФВ (национална асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори). Целта ми беше да видя какво правят колегите, което аз не правя и да обменя опит, да създам нови контакти, да се „образовам“. Подтема на срещата беше Еротичната фотография. Лекторите бяха гости от чужбина и наистина правеха чудеса с осветлението.

Основното нещо което ми направи впечатление по време на семинара, не беше толкова разликата в техниката, която другите използват спрямо моята (защото се оказа, че тя е нищожна когато изобщо я има), а начинът по който ценообразуват продукта който предлагат.

Истината е, че Сватбата е изключително важно и неповторимо събитие, което трябва да бъде заснето, запечатано и запазено по най-добрия възможен начин а това има своята цена. Тя е такава, не само защото Сватбения фотограф трябва да е човек с железни нерви и адско спокойствие, а и защото този човек е на крак повече от 10 часа, с поне 5 кг. техника висяща на врата му и това е само началото на работата за него. След като всичко свърши, булката се е наспала и прибрала роклята някъде в гардероба, фотографът е този, който има още поне 5 дни работа, за да може да създаде това, което ще даде на своите клиенти като краен продукт.

Това е нещото, което човек наистина има нужда да чуе и да си припомни, защото когато утре някой ме попита защо това което предлагам струва толкова, аз трябва да мога да си защитя цената, без да се замислям.

Page 1 of 212