Заснемане с дрон: Всичко, което е добре да знаете.

В последните години дроновете станаха супер достъпни и компактни. Първият ми дрон беше голям, тежък и не толкова стабилен във въздуха, но въпреки това ми служи вярно няколко години, преди да се самоубие в ръцете на един приятел.

Но вие едва ли сте тук, за да четете историята на моите дронове, така че да минавеме по същество.

В момента на пазара се предлагат редица услуги с дрон, основните, от които са фото и видео заснемане на събития, както и фото и видео заснемане на обекти и бизнеси.

Това със събитията е ясно – почти на всяка сватба някой бръмчи около младоженците с дрон или ги преследва в полето докато сватбеният автомобил пътува към залеза. Това е нещото, което основно правя с моя дрон за няколко от колегите, с които работя от време на време.

Заснемането на сгради и съоръжения е нещо, което тепърва набира скорост у нас, но се ползва много успешно в другите държави. Тук задачите могат да бъдат няколко. Първият вариант е клиентът да иска да заснеме своето производство и инфраструктура за рекламни материали или презентации. Вторият вариант е да се заснема периодично изграждането на даден обект, като това може да е склад, офис сграда, производствен цех или каквото и да е друго. Трети вариант е да се използва дрон за заснемане и оценка на съществуващи конструкции – оглед на покриви, мостове, вятърни генератори. Все неща, които са опасни за оглед от техник на място, или ще е по-трудоемко и времеотнемащо.

Третият сценарий, в който дрона е много полезен, е при издирването на загубили се хора в планината, когато чрез полет над пресечен терен може да се огледа доста по-голяма територия, отколкото ако хора трябва да я обходят пеш. Случва се все по-често да се използват дронове и при описването на щети нанесени от наводнения, пожари, свлачища и други природни бедствия.

Истината е че ми се е налагало да правя повечето от гореизброените неща за мен или за близки и приятели, но винаги се сбълсквам с няколко важни момента, за които повечето хора не си дават сметка.

От 2020 година в България има закон за ползването на дронове, освен това дронът, макар и да изглежда като играчка, може да направи големи поразии ако не се внимава. Това е и причината да се въведат рестрикции и регистър като начало. Нещо, което мен лично ме притеснява в повечето случаи е, че клиентът рядко си дава сметка, за това в какви условия е безопасно да се ползват дрон услуги и в кои това би довело до неоправдан риск.

Редовно ме молят да изпълнявам полети в опасни метеорологични условия или в тесни пространства. Важно е, когато се предлагат услуги като заснемане с дрон, те да бъдат добре обяснени на клиентите, за да няма грешни очаквания и от двете страни. Също така е важно хората, които решат да се занимават с подобен род услуги да бъдат отговорни и внимателни при изпълняването на поетите ангажименти, за да не се стига до ситуации, застрашаващи здравето и живота на околните.

Ако смятате, че имате нужда от подобен род заснемане, моля обсъдете внимателно всички подробности по задачата, поставена на този, който ще лети, за да може той да сподели с вас предварително притесненията си, ако има такива.

Ако имате въпроси по темата ще се радвам да ми пишете, за да може да допълня информацията в този пост и да е по-полезна за повече хора.

Scroll to Top