Еротичната фотография и работата с модели в България.

February 8, 2015

На сватбения семинар през месец април, имах честта да наблюдавам как се създават невероятни еротични фотографии от истински майстори на фотографското изкуство.

За съжаление обаче, забелязах и тоталната липса на възпитание и култура при работата с модел на голяма част от моите колеги фотографи.

Фен съм на няколко големи американски автори, от които съм научил доста неща, относно работата с модел.  Не знам дали в това е причина, за това мое мнение и изградена практика, но за мен е недопустимо, мъж да хване гола жена и да я немести както смята, че тя трябва да застане, просто защото не е успял да я помоли учтиво.

Вярвам, че ако нещо такова се случи в друга държава ще последва скандал и съд. Тук обаче, така наречените „модели“ се подсмихват и не обръщат внимание на тези моменти в тяхното ежедневие.
ЗАЩО, питам аз? Защо това е нормално?  Когато работиш с хора, не трябва да ги третираш като предмети. Да, понякога е трудно да обясниш на човека отсреща какво точно желаеш да направи, и да понякога човекът отсреща трудно възприема каквото и да е по необясними и аз мен причини… но това означава ли, че трябва да го хванем и наместим,  без дори да поискаме разрешение за това… Аз не мисля така, а вие!?