Защо и каква техника ползвам.

April 24, 2023


Привет на всички, стигнали някак си до този отдавна обещан от мен пост. 

Неговата идея е малко по-подробно да Ви разкажа какво, защо и кога ползвам по отношение на фотографска техника.
Иначе казано, идеята на този пост е да обясни какво се вижда на снимката горе (или долу… не съм сигурен къде ще се появи) и защо съответното нещо има място там.

 

Първо ще започнем с предметите заемащи края на снимката, а именно стативи, монопод и чадъри.

Трите черни статива са близки по характеристики. Най-слабият дойде с Лед Ринг лампата, другите са купувани в различни моменти и основно са ползвани, за да носят светкавица, или някаква лед лампа. 

Статиът за апарата е с мен вече почти 20 години, но единия крак не се разпъва изцяло, и ще се наложи в някакъв момент да го пенсионирам и да взема нов. Монопода, и аз не помня точно защо го взех, но имам няколко случая в които много ми помогна по разни събития. 

 

Продължаваме с дрона- Mavic Mini 3 Prohttps://amzn.to/3oiv6aQ

До скоро ползвах Mavic Air, но реших че е време за смяна и вертикалното снимане на Mini 3 Pro в комбинация с автоматичните му функции и ниското тегло го направиха идеалния кандидат поне за мен и за това което аз правя с дрона си.

Изключително съм доволен от обхвата, както и стабилността на връзката с дистанционното. Освен това, за някой като мен, който не желае да ползва приложения на трети фирми дистанционното с вграден дисплей е просто уникално удобно. 

Освен това Mini 3 е третият ми дрон и до момента всеки един, който съм имал и съм купувал е бил с Fly more combo, защото това винаги се оказва най-добрата оферта, и винаги идва с идеално направена чанта за транспортиране на самия дрон.  

 

Освен дрона, някои от вас са забелязали, че ползвам две различни системи. Едната е Фул Фрейм и е Canon а другата е Микро 4/3 и е Olympus, но и двете са безогледални.

 

Първо да обърнем внимание на Olympus системата. Тялото е Olympus OM-D E-M10 III, но това вече е стар модел и в момента може да се намери Марк IV – https://amzn.to/3mJCawK

Този апарат ми върши идеална работа както за социалните мрежи, така и в случаите когато ще пътувам много и просто искам да имам апарат с мен. 

Освен китовият  https://amzn.to/3KIYTB8 обектив за Olympus системата на снимката може да видите още 3 обектива, и те са както следва:

17мм на бленда 2.8https://amzn.to/3GLTE2w – Еквивалент на 34мм за Фул Фрейм и прекрасен за пътуване или за улична фотография.

45мм на бленда 1.8https://amzn.to/3L4x5Zz – Еквивалент на 90мм за Фул Фрейм и просто  страхотен за портрети и детайли.

35мм на бленда 1.6 – за който за жалост нямам линк, защото е ръчнофокусен и безкрайно евтин обектив за CCTV камера, който идеално се адаптира към Микро 4/3 системата. Също така не съм сигурен на какъв еквивалент идва приравнено към Фул Фрейм, но е нещо от рода на 70мм. Много красиво рисува, но много, ама много трудно му се хваща фокуса и затова го ползвам сравнително рядко.

 

За сериозните фото проекти, както и за работата с клиенти основно използвам Фул Фрейм апарата – Canon EOS Rhttps://amzn.to/43WR8Ay

Това е едно вече старо тяло което обаче напълно задоволява нуждите ми от гледна точка на фотограф на свободна практика. Рядко снимам супер динамични събития или спортни състезания, за които да ми трябва много по-добро фото тяло. Още по-рядко снимам видео. 

Към този апарат имам 4 твърди обектива и поне за момента не планирам покупката на други. Обективите са следните:

16мм на бленда 2.8https://amzn.to/3MSbrZP  – Това е и най-новото попълнение в комплекта, идеално се вписва за пейзажи, както и за интериор. Също така от време на време влиза в употреба и за YouTube видеа поне на този етап.

35мм на бленда 1.8 –  https://amzn.to/40l1w1J – Това е абсолютно най-любимият ми обектив. Над 90% от нещата снимани с Канона са снимани именно с този обектив. Факта, че разполага с макро функция е просто допълнителен бонус към така или иначе страхотния обектив. Освен това е супер остър и до този момент не е имало случай, в който да ми се иска да е по-светъл. 

50мм на бленда 1.8https://amzn.to/43KvgIo – Това е обективът който всеки фотограф има в чантата си. Второ мнение няма. Дори когато снимах с Nikon 50мм беше първият светъл и твърд обектив, който си купих. В конкретния случай ползвам обектива от линка с преходни, просто защото няма разлика между EF и RF версиите. Истината е, че това е най-малко ползваният от мен обектив в момента. В повечето случаи посягам към 35мм или към 85мм. 

85мм на бленда 2https://amzn.to/41mPwOO – Това е един прекрасен обектив особено за портрети и детайли. Нямам идея защо не е на бленда 1.8 но до момента не съм забелязал никакви проблеми. Фактът, че има макро функция го прави идеален за детайли особено по време на събития или тържества. Няма нещо лошо, което да мога да кажа за този обектив, макар и да се води бюджетният вариант за безогледалните серии на Canon.

 

За Канона имам и една малка светкавица с дистанционно( https://amzn.to/3UMlmlB ) на Godox – https://amzn.to/41mX4kC  – поне до момента работи идеално, но истината е, че не ми се е налагало да я ползвам чак толкова много пъти. Преди години снимах много повече с външни светкавици, но в последните 3-4 години наблягам на естествената светлина.

 

Освен двата апарата и дрона, на снимката с техниката се забелязват и още няколко интересни дреболийки. Едната от тях е екшън камерата която ползвам в момента и от която съм безкрайно доволен, а именно DJI Osmo Action първо поколение. Ако държите да намерите същата, най-лесно е да търсите втора употреба. Ако пък искате последният модел – търсете третата версия – https://amzn.to/41kRsHn защото втората няма вариант за закупуване на допълнителни батерии, без това да се счита за модул и да оскъпява излишно камерата. Също така е добре да спомена, че Osmo Action е една от най-стабилните екшън камери изобщо. Имал съм няколко GoPro камери и доста познати също ползват такива, но винаги се оказва че или е прегряла в един момент или софтуера е забил и в крайна сметка кадри няма. DJI камерата до момента никога не ми е правила подобна издънка, колкото и да съм я тормозил. Освен за типичните екшън ситуации този тип камери са прекрасни и за пътуване, море или всякакъв друг вид лежерно снимане, където би било опасно да вземете друга камера, заради шанса тя да падне, да се удави или да и се случи друго неприятно нещо. 

В близост до екшън камерата можете да видите и стабилизация за телефон, също произведена от DJI. Тази която ползвам аз е първо поколение, но въпреки това все още върши работа. По-новите са много по-добри в това да изпълняват един куп автоматизирани функции и реално много помагат в ситуации в които човек трябва да се снима и сам. Ето и линк към последният модел за момента – https://amzn.to/3otanBv

 

До тук добре, почти всичко вече е описано. Остана само постоянното ЛЕД осветление, което може да видите разпръснато в снимката. То включва един правоъгълен панел с дървен корпус направен по поръчка от приятел, стар лед панел на YongNuo, малък Aputure лед панел, идеален както за снимане с телефон, така и за някакви акценти. Моят отново вече не се произвежда, но ще оставя линк към актуален модел защото наистина си заслужава – https://amzn.to/3URFt1J и на последно място може да се види и един малък евтин и сравнително гаден Ринг. Към него няма да оставя линк, защото всеки вече сигурно има подобен, но подробно може да видите чувствата, които предизвиква тази лампа в едно от последните YouTube видеа които направих – https://youtu.be/MPQJ3vZs0Jk 

 

В общи линии с това май се изчерпва основната част от техниката, с която работя. Тук може би съм изтървал няколко малки статива, както и аудио рекордера, но това са дреболии на фона на всичко друго.
Ако все пак имате някакви конкретни въпроси, не се колебайте да се свържете с мен и да ги зададете лично.